GAZ-SYSTEM uruchomił nowe narzędzie do udostępniania informacji handlowych

Photo of the article

Wymiana danych pomiędzy GAZ-SYSTEM a użytkownikami sieci przesyłowej odbywa się za pomocą Systemu Wymiany Informacji (SWI), którego część publikacyjna funkcjonuje na stronie internetowej spółki w zakładce Dla Klientów. GAZ-SYSTEM w sierpniu udostępnił wszystkim uczestnikom rynku Moduł Informacji Rynkowej (MIR), który jest kolejnym po Mapach modułem nowego SWI.

MIR to moduł, dzięki któremu spółka będzie miała możliwość udostępniania kluczowych dla interesariuszy zewnętrznych informacji, takich jak m.in.: dostępna zdolność przesyłowa, prognozy krótko- i długoterminowe, katalog punktów systemu, mapa systemu przesyłowego, planowane prace, parametry jakościowe paliwa gazowego oraz ceny referencyjne i krańcowe kupna/sprzedaży gazu, a także cena średnia rozliczenia bilansowania (CSRB). Spółka w ten sposób wypełnia obowiązki informacyjne nałożone na operatora systemu przesyłowego zgodnie z Instrukcją Ruchu i Eksploatacji Sieci Przesyłowej (IRiESP) oraz Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 715/2009 z dnia 13 lipca 2009 r. w sprawie warunków dostępu do sieci przesyłowych gazu ziemnego i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1775/2005.

Moduł Informacji Rynkowej (MIR) jest częścią nowego Systemu Wymiany Informacji (SWI), nad którym GAZ-SYSTEM prowadzi aktualnie intensywne prace wdrożeniowe. W projektowaniu nowego SWI duży nacisk położono na bezpieczeństwo publikowanych i wymienianych informacji, dlatego system został podzielony na moduły.

Uruchomienie wszystkich modułów nowego systemu planowane jest na IV kwartał 2024 roku.

GAZ-SYSTEM zachęca do korzystania z Modułu Informacji Rynkowej oraz do śledzenia dalszych aktualizacji związanych z Systemem Wymiany Informacji.

Publikacje są dostępne pod adresem: https://swi.gaz-system.pl/mir/